Fotovakschool

 


15 miljoen foto’s – onze nationale bezit

 

 

Wist u dat het Nationaal Archief de grootste fotocollectie van Nederland heeft met  zo’n 15 miljoen foto’s uit de afgelopen 170 jaar?

Het was moeilijk om niet teveel onderwerpen in een keer te behandelen. Met moeite hebben de curatoren zich beperkt tot zeven onderwerpen.

Zo is er een hoek met foto’s van Adriaan Boer (1875-1940) en Cas Oorthuys (1908-1975). Boer is een typische vertegenwoordiger van het picturalisme. Aanhangers van deze stroming (1880 -1925) in de fotografie proberen in hun foto’s zo veel mogelijk de esthetische kenmerken van schilderijen en prenten te benaderen.
Terwijl Oorthuys de werkelijkheid zo objectief, scherp en direct mogelijk probeert weer te geven. Hij past hiermee binnen de Nieuwe Fotografie, een stroming die vanaf het midden van de jaren twintig haar intrede deed. De Nieuwe Fotografie kenmerkt zich door close-u[s, onverwachte standpunten, wisselende perspectieven en eigentijdse onderwerpen.

Ook is er in de tentoonstelling ruim aandacht voor Nederlands vrouwelijke pionier in de fotografie: Alexandrine Tinne (1835-1869).  Zeer de moeite waard!
Verder prachtige foto’s van Emmy Andriesse, Eva Besnyo, Henk Blansjaar, Robert Capa, Ed van der Elsken, Paul Huf, Johan van der Keuken, Aart Klein, Laszlo Moholy-Nagy, Cas Oorthuys, Pieter Oosterhuis, Willem van de Poll, Erich Salomon en Gerda Taro.

Aan het begin van de tentoonstelling is een korte film getiteld De Fotocollectie.
Het is bijzonder interessant om Nederland en de wereld door de ogen van zoveel verschillend fotografen te zien.

Het Nationaal Archief ligt direct naast het centraal station van Den Haag en is geopend van dinsdag tot en met zondag.
De tentoonstelling is nog te zien t/m 12 juli 2015. Voor ouders met kinderen is er een tabletspeurtocht. Voor volwassenen de Photo Polis.
Nationaal Archief
Prins Willem Alexanderhof 20
www.gahetna.nl/blikvangers
Entree  € 5; met museumkaart gratis.

 

blikvangers