Fotovakschool


Foto’s met een eigen handschrift 

 

twee overzichtstentoonstellingen van Anton Corbijn in Den Haag

 

Anton Corbijn (Strijen, 1955) stond er op dat zijn overzichtstentoonstelling ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag plaats zou vinden in het Gemeentemuseum in Den Haag in plaats van het Fotomuseum. Maar gelukkig werden het twee tentoonstellingen en hangt er ook werk in het Fotomuseum.

Volgens een van de zaalteksten in het Gemeentehuis gaf hij hiermee aan zijn fotografisch werk als kunst te willen tonen en niet ‘slechts’ als fotografie. Is dat toch weer die onzekerheid waar hij vaak last van had?
Want onzeker was hij zoals hij ook vertelde in een gesprek met Carel van Hees en Edie Peters in De Donkere Kamer Rotterdam # 5. Het interessante interview van dit gesprek is te zien op de site van het Nederlands Fotomuseum Rotterdam. Kijk het interview terug.

Corbijn is autodidact en leerde de beginselen van het fotograferen met de camera van zijn vader. Als fervent muziekliefhebber fotografeerde hij optredende muziekgroepen waarbij de camera hem vertrouwen bood om vooraan te gaan staan.
Hoewel hij dus aarzelend is begonnen aan deze vorm van fotograferen heeft Corbijn grote invloed in de internationale muziek- en portretfotografie gehad.
Uit een tekst bij een zelfportret (zie foto) aan het begin van de tentoonstelling lezen we dat Corbijn eind jaren 80 een vermaard fotograaf van veelal beroemde musici was geworden, maar hij zich wel afvroeg of hij dit nou de rest van zijn leven moest blijven doen. Grofkorrelige zwart-wit foto’s van musici waren dus zijn startpunt.
Gelukkig heeft hij ook nog heel veel andere dingen gedaan en zijn grenzen verlegt door nieuwe thema’s te kiezen en te experimenteren met technieken en materialen en heeft hij hier een eigen handschrift aan gegeven.

In 2001 maakte hij in Strijen de serie a. somebody - een van de meeste persoonlijke projecten. Samen met zijn zus, die visagiste is, maakte hij foto’s van zichzelf waarbij hij zich transformeerde tot Elvis, George Harrison, Frank Zappa en nog vele anderen.
Na bezichtiging van al deze prachtige foto’s kom je maar tot een conclusie:
Corbijn bouwde zijn fotografie uit tot een veelzijdig kunstenaarschap.

De tentoonstellingen zijn nog tot 21 juni te zien.


Elly Hartgring

GeorgeHarrison

ZelfportretCorbijn